Pohyb a sport patří k zdravému životu

 

      Známého pořekadla: „V zdravém těle zdravý duch“, se drží i Sdružení přátel Putimi. Každoročně pořádá turnaje v nohejbale. V Putimi býval kdysi i hokejový oddíl. Jeho členy pozvalo na společné setkání nejen sdružení, ale také Sokol a obec Putim, aby jim tak poděkovali za jejich reprezentaci. Připravili jim dobové fotografie a další dokumenty, které jim hokejovou éru zase připomněli. Všichni příjemně strávili odpoledne.

     Setkání staré fotbalové gardy, která se utkala v zápase Slavie versus Sparta, bylo dalším zpestřením sobotního odpoledne před putimskou poutí v roce 2005 a 2008.

    Svoji oblibu si získaly cyklistické výlety za poznáním zajímavých míst v blízkém okolí. Ten první se uskutečnil na tvrz Klokočín, kde nás provedl a s historií seznámil majitel tvrze a pak následovala obec Myšenec s její významnou památkou - kostelem sv. Havla i zdejší zajímavostí – turmalínovým sluncem. I po této obci jsme měli odborný výklad pana Petra Matouše. V dalším roce se kola cyklistů nasměrovala k místu bájné bitvy u Sudoměře, kde stojí mohyla Jana Žižky. Cesta zpět vedla okruhem přes odlehlé Mladějovice a osadu Sedliště, kterou málokdo znal, Štětice a Ražice. Třetí rok jsme byli obohaceni o prohlídku zámku ve Štěkni, který nyní vlastní řád Anglických panen. Nepřízeň počasí tentokrát zabránila v další prohlídce zámeckého parku a dalšího okolí.

Dalším místem, s kterým se cyklisté přijeli seznámit, byly kestřanské tvrze, kde nás jejich majitelé provedli. Nedaleký Červený mlýn v Heřmani všichni znají jen zvenčí. Tentokrát měli všichni možnost se podívat jak mlýn s původním zařízením vypadá uvnitř. Protože tento výlet byl v pořadí pátý, tak trochu výroční, někteří účastníci vyjeli v dobovém oblečení. Pan otec mlynář s paňmámou nás tradičně uvítali chlebem a solí. Tohoto dne 5. července 2008 vznikl První putimský bicyklový spolek.

Turistický výlet na Šumavu s výstupem na Boubín se konal 20. září 2008. Pro nepřízeň počasí se zúčastnilo pouze pět nadšenců.

 

Nohejbalové turnaje

Každý rok pořádá Sdružení přátel Putimi nohejbalový turnaj tříčlenných družstev. První ročník byl pořádán v roce 2002 na plácku na Soutoku a od té doby se scházejí místní milovníci této hry i přespolní na kurtu místního Sokola. O legraci nebývá nouze ....